בשנים האחרונות הפך השימוש בשירותים בנקאיים דרך רשת האינטרנט לערוץ רווח שלקוחות רבים נהנים מיתרונותיו לצורך קבלת מידע וביצוע פעולות בחשבון. השירות זמין במשך כל שעות היממה, ללא תלות בשעות הפתיחה של סניף הבנק, וחוסך כסף וזמן.
ככלל, כל פעולה שמבצע המשתמש מתועדת באתר הבנק, כך שניתן לעקוב גם אחר ההיסטוריה של החשבון. עם זאת כדאי לזכור, שהתיעוד הזה אינו מייתר את הצורך לשמור דו"חות נייר המתקבלים מהבנק, למקרה שיתעורר הצורך לכך.
זמינות המידע גם מגבירה את השקיפות של הבנק כלפי לקוחותיו. התעדכנותן של חלק מהפעולות בזמן אמת, ושל אחרות בחלוף כמה שעות, מאפשרת מעקב שוטף אחר הנעשה בחשבון. שירותי הבנקאות באינטרנט מאפשרים גם ביצוע פעולות כמו הזמנת פנקסי צ'קים וצפייה בתצלומי הצ'קים שנמשכו (בחלק מהבנקים מדובר בתקופה רטרואקטיבית מוגבלת), תזרים הכנסות והוצאות, העברות בין חשבונות בבנקים שונים ותשלומים לצד ג', פירוט עסקאות עתידיות בכרטיסי אשראי, נתונים על הלוואות שנלקחו והגשת בקשות להלוואות. ניתן גם לקבל תמונת מצב עדכנית של תיק ניירות ערך ומט"ח ולבצע פעולות קנייה ומכירה בזמן אמיתי. בנוסף, ניתן לשלוף בכל עת אישורים לצורך הגשתם לרשויות המס במסגרת הדו"ח שנתי.
אתרי האינטרנט של הבנקים מאפשרים גם למי שאינם לקוחותיהם לקבל סקירות בנושאים כלכליים ופיננסיים, מידע בנושא שוק ההון וביצוע סימולציות באמצעות מחשבונים פיננסיים שונים. את המידע והשירותים ניתן לקבל באתרי האינטרנט בעברית ואנגלית, ובחלק מן הבנקים גם בשפה הרוסית.
לרוב, מעניקים הבנקים ללקוחות המשתמשים בשירותי האינטרנט הנחות משמעותיות בגין ביצוע פעולות ושירותים שונים באמצעות האתר, ובשל כך השימוש בבנקאות המקוונת הפך לכדאי גם מבחינה כלכלית.
שימוש נבון ובטוח
השימוש בשירותי הבנקאות באמצעות האינטרנט מאובטח ברמה גבוהה ביותר. עם זאת, לא ניתן להתעלם מקיומה של תופעת הפישינג (fishing) – ניסיונות הונאה של גורמים המנסים להתחזות לאתרי בנקים ולאתרים של גופים פיננסיים שונים (לדוגמה חברות אשראי וביטוח), ובדרך זו לאסוף פרטים אישיים של משתמשים על מנת לגנוב כסף.
הבנקים, שמודעים לחשיבות העצומה שיש לנושאי הביטחון ברשת, משקיעים משאבים רבים בתחזוקה ובשכלול מערכות אבטחת המידע שלהם, כך שאלה יעמדו בתקנים המחמירים ביותר, ולכן גם נוקטים במספר אמצעים שנועדו להבטיח ביטחון מרבי בגלישה:
- בעל החשבון מתבקש להחליף סיסמה לעתים תכופות.
- אחרי מספר ניסיונות הקלדה של סיסמה שגויה נחסמת יכולת כניסתו של המשתמש.
- אם לא מתבצעת פעולה במשך מספר דקות, המערכת מתנתקת באופן אוטומטי.
- הסיסמה וקוד המשתמש ניתנים ללקוח על ידי מערכת ממוחשבת ולא על ידי פקיד.
- המערכת מציגה את מועד הכניסה האחרונה לשירות, כדי שבעל החשבון יוכל לוודא אם אכן היה זה הוא,או שמא גורם שאינו מורשה נכנס לחשבונו.
עם זאת, ישנן מספר פעולות שאנו, כמשתמשים, יכולים לבצע, על מנת למזער את הסיכון לשימוש לרעה בחשבון הבנק שלנו:
- יש להימנע משמירת הסיסמה והקוד כקובץ במחשב או לרשום אותם במקום סמוך לו.
- יש להיכנס לאתרי הבנקים אך ורק דרך האתר הרשמי, ולא דרך לינקים המועברים לעתים בדואר אלקטרוני מגורמים לא מוכרים.
- עם סיום השימוש בשירות, יש לצאת ממנו בצורה מסודרת.
- רצוי להימנע מגלישה לחשבון הבנק ממחשבים הנמצאים בשימוש ציבורי או ממקום עבודה שבו יש מספר משתמשים במחשב אחד.
- רצוי לוודא שצג המחשב אינו גלוי לעיני כל כאשר גולשים במקום ציבורי.
- רצוי להתקין תוכנות אנטי וירוס בעלות יכולת לזהות תוכנות ריגול.
- יש לוודא שהמחשב לא שומר סיסמאות באופן אוטומטי.
- אין למסור את קוד המשתמש והסיסמה לגורם כלשהו.
- בדוק כי הכתובת של האתר מתחילה בצירוף האותיות https שמעידה על גלישה באתר מאובטח, וזאת בניגוד לאתרים רגילים שמתחילים בצירוף האותיות http.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.