מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל: "מהלכים רגולטוריים, שמצד אחד ידרבנו את שחקני האשראי החדשים לתת הלוואות באמצעות מענקי ממשלה, ומצד שני לא יאפשרו לקבל על כך מידע מהמאגר הלאומי לנתוני אשראי, עלולים להיות מסוכנים"
"הממשלה מובילה תהליך מאוד אגרסיבי של הנגשת האשראי למשקי הבית, אבל עושה את זה באופן לקוי שיגדיל את הסיכונים והוא זה שעלול לגרום נזק לציבור הלקוחות". כך אמר מנכ"ל איגוד הבנקים, משה פרל, בדיון שהתקיים בוועדת הכספים של הכנסת על הגידול באשראי למשק בית בישראל.
פרל הסביר כי הממשלה מובילה מהפכה בשוק האשראי הצרכני שכוללת צעדים כגון עידוד כניסתם של גופי אשראי חוץ בנקאיים חדשים לשוק הצרכני; מתן אפשרות גיוס כספים משוק ההון לחברות חוץ בנקאיות; הפרדת חלק מחברות כרטיסי האשראי מהבנקים; וסדרת חוקים שיסייעו להפיץ מידע על הלקוחות ועל מוצרי השוק באמצעות מנגנונים דיגטליים.
"את התהליך הזה מבצעת הממשלה עם שתי לקויות משמעותיות ביותר: הראשונה היא הקמת מאגר נתוני אשראי על אזרחי ישראל שלא יכלול מידע על ההלוואות שהם לוקחים וייקחו מגופים חוץ בנקאיים. "התוצאה", אמר פרל, "לא תאפשר לדעת באמת מה סך החובות של לקוח שמבקש הלוואה, מה יכולת הפירעון שלו, וכמובן – תגדיל את הסיכון שלו משמעותית".
"הבעיה השנייה היא האופן שבו בחרה הממשלה לעודד את חברות האשראי החוץ-בנקאיות להגדיל את היקף ההלוואות שלהן למשקי בית". פרל הסביר כי משרד האוצר מוביל רגולציה שמבטיחה מענק של 15 מיליון שקל לגוף חוץ-בנקאי שיצליח לחצות את רף של מיליארד שקל של הלוואות צרכניות. "מנגנון כזה שמעודד להגדיל נתח שוק", אמר פרל, "הוא תמריץ קלאסי להגדיל סיכון, ולמעשה יממן את כשלי האשראי של המלווים באמצעות המענק הממשלתי".
פרל ציין כי ניתוח עליית היקפי האשראי הצרכני לבנקים, בהשוואה עולמית, מלמד כי התמונה הכוללת של איכות תיק האשראי הבנקאי בישראל מצוינת. שיעור החובות הפגומים ביחס לכל האשראי בישראל מגיע ל-1.9%, בעוד שהממוצע בעולם עומד על 6.1% (נכון לשנת 2015). "גם כשמשווים את היחס בין היקף האשראי הצרכני לתוצר, ישראל נמצאת במקום נמוך לעומת רוב מדינות המערב", אמר פרל.
בעקבות הישיבה בוועדת הכספים שיגר מנכ"ל איגוד הבנקים מכתב ליו"ר הוועדה משה גפני. במכתב סיכם פרל, כי "קשה לחזות באופן מדויק את שיווי המשקל החדש שאליו יתכנס שוק האשראי הקמעונאי בעקבות התהליכים המתוארים. יחד עם זאת ברור כי בכל האמור לתהליכים שתלויים בממשלה ובכנסת, חיוני לנהל את הרפורמות באופן זהיר וקפדני כדי למנוע תוצאות שעלולות לפגוע בציבור הלווים והמלווים כאחד.
"מהלכים רגולטוריים, שמצד אחד ידרבנו את שחקני האשראי החדשים לתת הלוואות באמצעות מענקי ממשלה, ומצד שני לא יאפשרו לקבל על כך מידע מהמאגר הלאומי לנתוני אשראי, עלולים להיות מסוכנים ולגרום נזק מיותר".