בשנת 2008 התרחש שינוי משמעותי בשוק החיסכון הפנסיוני בישראל, עת נכנס לתוקפו צו פנסיית חובה, המחייב מעסיקים (בהתאם לתנאים הקבועים בחוק) לפתוח עבור עובדיהם קרן פנסיה.
מדובר היה במהפכה של ממש, שכן החיסכון הפנסיוני הוא החיסכון המשמעותי והחשוב ביותר שיש לאדם, כזה שאמור להבטיח את עתידו. וכאשר תוחלת החיים של בני האדם בעלייה, בכדי לשמור על רמת החיים של שנות העבודה גם בפרישה, אין מנוס אלא לדאוג להגדלת הפנסיה ככל הניתן.
ככל שאדם מתכנן את צעדיו הכלכליים בשלבים מוקדמים של חייו, ולוקח בחשבון את כל ההיבטים הקשורים לגיל השלישי, כך הביטחון הכלכלי שלו בשנות הפנסיה יהיה גבוה יותר. כיצד עושים זאת? על ידי הקפדה על מספר כללים פשוטים אך חשובים וקבלת ההחלטות הנכונות כבר בגיל צעיר.
להתחיל לחסוך בגיל צעיר – החוק מחייב את המעסיקים להפקיד כספי פנסיה לעובדים. על כל עובד לדרוש את מה שמגיע לו על פי חוק ולוודא שהמעסיק פותח קרן פנסיה על שמו.
לעלות על המסלול הנכון – חשוב להשקיע זמן ולוודא כי המסלול שנבחר הוא המתאים ביותר לגיל החוסך. קיימים מגוון מסלולים בתחום הפנסיוני המיועדים למשקיעים בעלי צרכים מגוונים. כך למשל, ניתן למצוא מסלולים מנייתיים, המתאימים לרוב לחוסכים צעירים יותר, ומנגד, מסלולים סולידיים יותר (למשל, כאלו המשקיעים באיגרות חוב ממשלתיות) אשר מתאימים בדרך כלל לחוסכים המתקרבים לגיל פרישה. באמצע ישנם כמובן מסלולים נוספים, עם תמהילים שונים, המתאימים לסוגים שונים של חוסכים. חשוב לזכור כי המעבר בין מסלולים הינו פשוט ומהיר, ולכן לאורך השנים יש לבחון את המסלול הנבחר בהתאם לשינויים משמעותיים בחייו של החוסך ולגילו.
לא למשוך את הפיצויים – משיכת כספי הפיצויים בעת מעבר בין עבודות עלולה לפגוע בהיקף כספי הפנסיה, ולכן מומלץ לבחון את היתרונות והחסרונות של מהלך כזה. יש לציין כי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה קובע כי משיכת כספי פיצויים ב-32 שנות העבודה האחרונות שקדמו לפרישה תפגע בפטור ממס שיינתן לקצבת הזקנה של העובד לאחר הפרישה.
להשקיע זמן בבחירת הביטוח הנכון – החיסכון הפנסיוני משלב גם ביטוחים משלימים, כמו אובדן כושר עבודה או ביטוח למקרה נכות. זה אולי נראה רחוק ולא חשוב (וגם מפחיד), אך אם חס וחלילה נפגע כושר העבודה של החוסך, זה יכול להשפיע לא רק על הפנסיה שלו, אלא על חלק משמעותי מחייו. לכן, מומלץ לבחור את המסלול הביטוחי הנכון ביותר, וכן לבצע שינויים בהתאם לגיל ולמצבו המשפחתי והכלכלי של החוסך.
לנצל את הטבות המס המגיעות מהמדינה – עובד זכאי לקבל ממס הכנסה 35% זיכוי על הפקדות של עד 7% מהשכר. עובדים שמפרישים בפועל סכום נמוך יותר מהמשכורת החודשית שלהם, יכולים להפקיד את ההפרש, ולקבל את הטבת המס. מי שיעשה זאת ייהנה פעמיים: גם מהטבות המס וגם מהגדלה משמעותית של הפנסיה שלו.
חוסך שיקפיד על חיסכון משמעותי לפנסיה, עשוי לקצור את פירות החיסכון בהגיעו לגיל פרישה, ולזכות לחיי פנסיה מכובדים, נוחים ואף מהנים.